Γράψτε καλύτερα Blog posts: Κλέψτε σαν bloggers!

Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι σπουδαίοι “κλέβουν”…τα λόγια του Πάμπλο Πικάσο δεν έχουν εφαρμογή μόνο στην ζωγραφική αλλά σε όλες τις δημιουργικές δραστηριότητες. “Κλέψτε” την τεχνική, την δομή, το ύφος και το λεξιλόγιο από τα αγαπημένα σας blog post . Απλά διαβάζοντας τα άρθρα από τους ανταγωνιστές ίσες να προκύψουν κάποιες ιδέες για να γράψετε αλλά με το να αντιγράψετε την τεχνική από τα αγαπημένα σας άρθρα μπορείτε να κάνετε την διαφορά και να γράψετε καλύτερα blog posts.

Οι essay tigers συμβουλεύουν να επιλέξτε ένα άρθρο το οποίο διαβάσατε και σας άρεσε αλλά είχε και απήχηση από το κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα. Τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με την αντιγραφή της δομής του.

  • Πως κατάφερε να τραβήξει την προσοχή σας από την αρχή;
  • Τι γλώσσα χρησιμοποίησε, επίσημη ή ανεπίσημη;
  • Ποιό είναι το μέγεθος του άρθρου σε λέξεις;
  • Είχε καλά επιχειρήματα ; ή έκανε χρήση στατιστικών στοιχείων;
  • Χρησιμοποιήθηκε λόγος συναισθηματικός;

Δημιουργήστε ένα πρότυπο (template) της δομής του άρθρου το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε και εσείς. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να μοντελοποιήσετε το άρθρο και να χρησιμοποιήσετε το μοντέλο αυτό για να γράψετε πιο αποτελεσματικά. Διαβάζοντας άρθρα με διαφορετικής θεματολογίας ή άρθρα τα οποία αναφέρονται σε διαφορετικό κοινό μπορείτε να κάνετε το ίδιο και να τα συγκρίνετε για να  βρείτε τα κοινά σημεία που τα κάνουν επιτυχημένα και να γράψετε καλύτερα blog posts.

Επίσης μπορείτε να “κλέψετε” στοιχεία και από τους μυθιστοριογράφους

  • Δημιουργήστε χαρακτήρες που οι αναγνώστες θα ταυτιστούν μαζί τους με την χρήση ιστοριών.
  • Όπως σε ένα μυθιστόρημα ο συγγραφέας δημιουργεί προσεκτικά το σκηνικό της πλοκής έτσι και ένας αρθρογράφος θα πρέπει προσεκτικά να επιλέξει τις εικόνες και τα γραφικά.
  • Όπως κάθε είδος λογοτεχνίας ακολουθεί την δική του τεχνική και γλώσσα έτσι και κάθε blog θα πρέπει να ακολουθεί ένα στυλ γραφής διαφορετικά ίσως να μπερδεύει τους αναγνώστες.
  • Ένα μυθιστόρημα κρατάει αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη με την χρήση κλίμακας, έτσι και ένα blog post θα πρέπει να ακολουθεί μια κλίμακα  ή το blog να διαθέτει διάφορα posts ίδιας θεματολογίας που θα κρατήσουν τον αναγνώστη.
  • Οι διάλογοι σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο το κάνουν πιο δυναμικό, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα άρθρο αν επιτρέψετε τον σχολιασμό.

 

Τέλος ένα άρθρο δεν γράφετε για να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Ξαναχρησιμοποιήστε τα παλιά σας άρθρα προσεγγίζοντας διαφορετικά κοινά. Αναδημοσιεύσετε τα παλιά άρθρα σε διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα ή φτιάξτε ένα infographic ή βίντεο που να αποδίδει το κείμενο.

 

 

Leave a Reply

*
*