Ρυθμίστε την ασφάλεια στο Facebook. Λάβετε τα μέτρα σας!

Η ασφάλεια στο Facebook είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στις μέρες μας επικοινωνούμε και δημοσιεύουμε περιεχόμενο στο Facebook περισσότερο σε σύγκριση με άλλα μέσα. Το Facebook ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρέχει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για μας προστατέψει, μπορεί στην πραγματικότητα  να γίνει ένας πολύ ασφαλής χώρος επικοινωνίας. Η NeoMam Studios  και η WhoIsHostingThis  από κοινού συνέλεξαν στοιχεία για την χρήση των ρυθμίσεων ασφαλείας από τους χρήστες.  Μόνο το 37% των χρηστών έχουν αλλάξει τις παρεχόμενες ρυθμίσεις ιδιωτικότητας (privacy settings) για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους. Το 28% των χρηστών στην Αμερική, το μέγεθος είναι ενδεικτικό για τις άλλες χώρες και δείχνει το μέγεθος του κενού ασφάλειας που επιτρέπουν οι χρήστες, μοιράζονται όλες τις δημοσιεύσεις τους με κοινό μεγαλύτερο από αυτό των φίλων  δηλαδή μοιράζονται το περιεχόμενος τους δημόσια (public). Το 30% των υπαλλήλων που εργάζονται στον έλεγχο των αιτήσεων για την εισαγωγή στα κολέγια έχουν απορρίψει αιτήσεις εξαιτίας πληροφοριών που βρήκαν στο  ίντερνετ. Το 69% των υπεύθυνων προσωπικού έχουν απορρίψει υποψηφίους για τον ίδιο λόγο.

Με μη επαρκή ασφάλεια στο Facebook κάποιος μπορεί να πέσει θύμα μηνυμάτων Spam που ενδεχομένως στόχο να έχουν την συλλογή προσωπικών δεδομένων. Ίσως πάλι στόχος μπορεί να είναι δεδομένα που θα δώσουν πρόσβαση με ευαίσθητες περιοχές της ζωής του χρήστη ή ακόμη και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Υπάρχει περίπτωση να πέσει κανείς θύμα παρακολούθησης και στην “πραγματική του ζωή” από κάποιον που συλλέγει πληροφορίες από το Facebook για αυτόν.  Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί κάποιος να ανιχνεύσει πληροφορίες όπως οι πολιτικές σας απόψεις ή στοιχεία της προσωπικότητας σας μέσα από τις δημοσιεύσεις έτσι και αλλιώς, αναρωτηθείτε αν αυτές είναι πληροφορίες που θέλετε να μοιραστείτε με όλο τον κόσμο του Facebook.

Πως να αποκαταστήσετε την ασφάλεια στο Facebook.

Ρυθμίσεις facebook

Από την κεφαλίδα της σελίδας σας στο Facebook πατήστε στο αντεστραμμένο τρίγωνο ▼ και επιλέξτε Ρυθμίσεις (Settings). Από τις ρυθμίσεις οι επιλογές στις οποίες πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για θέματα ασφάλειας στο Facebook είναι η Ασφάλεια (Security) και το Απόρρητο (Privacy).

 

 

 

Επιλογές Απορρήτου (Privacy)

Απόρρητο του facebook

Αφού κάνετε κλικ στην επιλογή Απόρρητο (Privacy) οι επιλογές επεξεργασίας που έχετε είναι Ποιοι privacy settings facebookμπορούν να δουν το περιεχόμενο μου, να επικοινωνήσουν και να με αναζητήσουν στο Facebook. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω η πιο σημαντική επιλογή προς ρύθμιση είναι το ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενο μου. Πάνω και δεξιά υπάρχει η επιλογή επεξεργασία κάνοντας κλικ επιλέξτε μόνο οι φίλοι σας να μπορούν να δουν το περιεχόμενο που δημοσιεύετε.

 

Από τις ρυθμίσεις που αφορούν στο απόρρητο καλό είναι να ρυθμίσετε από την επιλογή Θέλετε να περιορίσετε το κοινό των δημοσιεύσεων σας που έχετε κοινοποιήσει σε φίλους φίλων ή δημόσια; ( limit the audience for posts you’ve shared with friend of friends or public)  ποιοι μπορούν να δουν τις παλαιότερες δημοσιεύσεις σας. Πρόκειται για δημοσιεύσεις που κάνατε πριν από την ρύθμιση απορρήτου του περιεχομένου σας. Ο οδηγός αυτός είναι εξαιρετικά απλοποιημένος, ένα δημόσιο πρόσωπο ή κάποιος επαγγελματίας που έχει ομαδοποιήσει τους φίλους του θα χρειαστεί να κάνει πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις και προφανώς θα έχει ήδη κάνει συνειδητά στοχευμένες δημοσιεύσεις.  Ο απλός χρήστης καλό είναι να περιορίσει την προβολή των δημοσιεύσεων του μόνο στους φίλους του. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι φίλοι μας στο facebook; Η πλέον ασφαλής απάντηση είναι μόνο αυτοί που γνωρίζουμε, βέβαια πάλι έχει να κάνει με τους στόχους του κάθε χρήστη και το πόσο καλά ξέρει να ρυθμίζει την ασφάλεια στο Facebook.

Επιλογές Ασφάλειας  (Security)

security_facebook

Και για την επιλογή Ασφάλεια (security) υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις σχετικά με την είσοδο στον λογαριασμό και την ιδιοκτησία του, ωστόσο για τον απλό χρήστη οι πιο σημαντικές επιλογές είναι οι Ειδοποιήσεις σύνδεσης (Login Alerts) και οι Εγκρίσεις σύνδεσης (Login attempts). Επιλέξτε με ποιον τρόπο θέλετε να ειδοποιήστε για την είσοδο στο λογαριασμό σας από έναν νέο υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Μπορεί να είστε εσείς που πραγματοποιήσατε την σύνδεση αλλά ίσως και να πρόκειται για κάποια ανεπιθύμητη είσοδο μη εξουσιοδοτημένου ατόμου που θα πρέπει να ελέγξετε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Από την επιλογή Εγκρίσεις σύνδεσης μπορείτε να θέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και να επιλέξετε η είσοδος να γίνετε με την εισαγωγή επιπλέον κωδικού ασφαλείας που θα έρχεται με μήνυμα στο κινητό σας.

login options

login options

 

 

 

 

Τέλος ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας για όσους χρησιμοποιούν apps μαζί με άλλους χρήστες είναι να ελέγξουν ποιες πληροφορίες από το προφίλ τους μοιράζονται. Καλό είναι να γίνει αποεπιλογή όλων των δεδομένων από την επιλογή Εφαρμογές (Apps)στις Ρυθμίσεις(Settings) μετά κάνετε κλικ στην επιλογή Εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άλλοι (Apps other use)  πατήστε επεξεργασία και αποεπιλέξτε όλες διαθέσιμες επιλογές.

apps option

Συμπεριφερθείτε στο Facebook όπως και στη πραγματική σας ζωή.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μία πραγματικότητα, είναι ένας  νέος τρόπος επικοινωνίας και συνεργασίας, η συμπεριφοράς μας σε αυτά δεν πρέπει να απέχει πολύ από την συμπεριφορά μας στην “πραγματική ζωή”. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στο Facebook όπως και την ασφάλεια μας εκτός Facebook.  Έτσι εκτός από τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον λογαριασμό σας θα πρέπει κάθε φορά να κάνετε την ερώτηση στον εαυτό σας : “Θα το έκανα αυτό στην πραγματική μου ζωή?” Αν η απάντηση είναι όχι τότε πρέπει να εξετάσετε ξανά αν πρέπει να συμπεριφερθείτε με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο και στο Facebook. Πρέπει να προστατεύετε τον εαυτό σας και την ιδιωτικότητα σας όπως κάνετε και στην ζωή σας εκτός Facebook. Για παράδειγμα στην πραγματική σας ζωή θα κοινοποιούσατε σε όλο τον κόσμο με την χρήση μεγαφώνου που βρίσκεστε αν ναι τότε μπορείτε να το κάνετε και στο Facebook  αν πάλι όχι τότε μην το κάνετε ούτε και στο Facebook.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες μόνο με τους φίλους τους, ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται πιο πάνω για να μην βρεθείτε ποτέ σε δύσκολη θέση. Το Facebook μας δίνει την δυνατότητα να μοιραζόμαστε περιεχόμενο με ακόμη πιο μικρές ομάδες ατόμων, κάτι ανάλογο στην πραγματική ζωή είναι οι κοντινή μας φίλοι. Επειδή η επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα πραγματοποιείται με την παρέμβαση  υπολογιστή ή κάποιας έξυπνης συσκευής χρειάζεται παιδεία και εκπαίδευση συμπεριφοράς στα δικτυακά κοινωνικά μέσα.

Μπορείτε να αφήσετε στα σχόλια ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια στο Facebook ή κάποιο πρόβλημα που συναντήσατε στον παραπάνω οδηγό ή μία πρόταση για μελλοντικό post για το facebook και την χρήση του.

Leave a Reply

*
*